Moet je wel of niet de nieuwste nieuwe cryptocurrency of token kopen? Ik kan je niet vertellen hoeveel mensen naar me toe zijn gekomen en hebben gevraagd of ze in bitcoin moeten investeren. Ik heb onlangs een beleggerseducatieprogramma uitgevoerd bij een pensioneringsgemeenschap en een vrouw zei tegen mij: “Mijn kinderen blijven me vertellen dat ik me moet haasten en in bitcoin moet investeren – is het veilig, heb ik de boot al gemist?” Senioren zijn niet de enigen die geïnteresseerd zijn in bitcoin en andere cryptocurrency-gerelateerde investeringen. Millennials springen ook op de kar. Hoewel ik geen beleggingsadvies kan geven over bitcoin of een andere aan cryptocurrency gerelateerde investering of product, kan ik wel advies geven over een aantal zaken waarmee u rekening moet houden wanneer u beslist of een investering voor u geschikt is.

Cryptocurrency

Misschien wel het belangrijkste om te weten is dat de aan cryptocurrency gerelateerde beleggingsmarkten heel anders zijn dan onze gereglementeerde effectenmarkten. Onze effectenwetten bieden bijvoorbeeld belangrijke bescherming die u mogelijk niet krijgt wanneer u handelt in cryptocurrency-gerelateerde investeringen. In veel gevallen weet u misschien niet precies met wie u te maken heeft, waar uw geld naartoe gaat of wat u ervoor terugkrijgt. Voor meer gedetailleerde informatie kunt u de verklaring van SEC-voorzitter Jay Clayton over cryptocurrencies en initiële muntaanbiedingen (ICO’s) en het Office of Investor Education and Advocacy’s beleggersbulletin over ICO’s raadplegen.

Deze digitale middelen zijn populair en krijgen de aandacht van beroemdheden, vaak door aanbevelingen. Je ziet ze misschien op sociale media, radio of tv die bitcoin promoten en een verscheidenheid aan andere producten en diensten. Neem nooit een investeringsbeslissing uitsluitend op basis van aanbevelingen van beroemdheden. Alleen omdat je favoriete beroemdheid zegt dat een product of dienst een goede investering is, wil dat nog niet zeggen dat het dat is. Doe altijd grondig, onafhankelijk onderzoek van het product. Lees ervaringen van exchanges zoals plus500 bitcoin ervaringen. Niet alle crypto exchanges zijn te vertrouwen.

Trendy investeringen zijn vooral rijp voor fraudeurs, dus houd er rekening mee dat er een reëel risico op fraude is. Scam-artiesten jagen op de nieuwheid van een investeringsmogelijkheid wanneer er niet zoveel geschiedenis over het product is. Het is ook gemakkelijker om een investeerder te verkopen op een verkooppraatje van ‘iedereen koopt het’ als er veel geroezemoes is over een bepaald investeringsproduct. De druk om het product meteen te kopen, neemt toe.

Meer informatie over crypto exchanges vindt je op Bitcoinexchangenederland.